About Lesvos

Lesvos

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και η ιστορία του πάει πίσω πάνω από 3000 χρόνια. Είναι η γενέτειρα πολλών διάσημων ανθρώπων, ποιητών όπως η Σαπφώ και ο Αλκαίος, ο Αρίων ο Κιθαρίστας, και ο Πιττακός, ένας από τους επτά σοφούς άνδρες στην αρχαία Ελλάδα. Μια παράδοση που συνεχίζει μέχρι σήμερα και δίνει στο νησί τη διακριτική ατμόσφαιρα που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα του νησιού και ο πληθυσμός του ανέρχεται στις 30,000. Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο από τον πληθυσμό του νησιού. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το καλά διατηρημένο Βυζαντινό Κάστρο. Όχι πολύ μακριά από εκεί, στην βορεια-ανατρολική πλευρά της πόλης, μπορεί κανείς να βρει το Ελληνιστικό Θέατρο με την υπέροχη ακουστική του και χωριτηκότητα 10,000 ανθρώπων. Περαιτέρω, στα προάστια της Βαριάς κάποιος μπορεί να βρει το Μουσείο του Θεόφιλου. Δώδεκα χιλιόμετρα από την Μυτιλήνη, κοντά στην πόλη της Μόριας, κάποιος μπορεί να επισκευθεί το Ρωμαϊκό Υδραγωγίο που χτίστηκε το δεύτερο αιώνα μ.Χ. Πηγαίνοντας ακόμα πιο βόρεια από την ανατολική ακτή, μέσα από μια σειρά από πανέμορφα μικρά χωριά κάποιος θα φτάσει στο χωριό του Μανταμάδου, διάσημο για τα τυριά και τα κεραμικά του. Επόμενη στάση θα είναι η Σκάλα Συκαμινιάς, ένα από τα πιο γοητευτικά ψαροχώρια που θα δείτε ποτέ.

Και τότε, στο βορειότερο σημείο του νησιού κάποιος θα βρει το γραφικό χωριό της Μήθυμνας (γνωστό και ως Μόλυβος), με το μεσαιωνικό κάστρο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Ο Μόλυβος είναι το πιο γνωστό θέρετρο του νησιού. Ο συσχετισμός με τις Τέχνες είναι αρκέτα κατάλληλος, γιατί ήταν εδώ στη Μύθημνα, που το κεφάλι του Ορφέα λένε ότι ξεβράστηκε μετά τον διαμελισμό από τις γυναίκες τις Θράκης. Άλλος ένας μυθικός πολίτης της Μήθυμνας ήταν ο λυρικός ποιητής και μουσικός Αρίων. Ειπώθηκε ότι σώθηκε από το φιλαρμονικό δελφίνι.

Και μετά βρίσκουμε το χωριό της Πέτρας. Μόνο μια μικρή απόσταση των 5χμ ΝΔ του Μολύβου μπορούμε να βρούμε το χωριό της Πέτρας. Η Πέτρα έχει μια από τις καλύτερες παραλίες με άμμο του νησιού. Εδώ είναι που θα βρείτε το ξενοδοχείο μας, ΔΙΠΛΑ στην μεγάλη αμμώδη παραλία του χωριού( 5 λεπτά περπάτημα, 200μ μακριά) που έχει βραβευθεί, από την ΕΕ, με τη Γαλάζια Σημαία για τα πεντακάθαρα νερά της. Ξανά ακόμα πιο νότια βρίσκεται το χωριό της Αγίας Παρασκευής. Αυτό το χωριό έχει πολλά παλιά αρχοντικά και είναι γνωστό για την γιορτή του Ταύρου που γιορτάζετε για πάνω από 200 χρόνια. Κοντά στο χωριό βρίσκονται ερείπια του αρχαίου ναού του Ναπαίου Απόλλων, και τα ερείπια ενός Ιονικού ναού που χρονολογείται από τον 3 αιώνα Π.Χ. Αυτός ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Δία, την Ήρα και τον Διόνυσο. Στο κέντρο του νησιού, όχι μακριά από την Αγία Παρασκευή, βρίσκεται η μοντέρνα πόλη της Καλλονής. Φημίζεται για τις σαρδέλες που πιάνονται στο κοντινό κόλπο που ονομάζεται Κόλπος της Καλλονής. Σε αυτόν τον κόλπο κάποιος μπορεί θα βρει το διάσημο καλοκαιρινό θέρετρο Σκάλα Καλλονή με τις όμορφες αμμώδης παραλίες. Η Καλλονή φημίζεται επίσης για τις πεδιάδες της που δημιουργούν ένα μοναδικό καταφύγιο για πουλιά όπως κοράκια και μύρτιλα.Οι πικροδάφνες, οι φτέρες, τα πεύκα δημιουργούν τον υδροβιότοπο των Παρακοίλων, της Σκαλας Καλλονής και τις αλυκές του κόλπου. Η περιοχή είναι γεμάτη νερό και οι συστάδες από καλάμια αποτελούνται από ένα μεγάλο αριθμό πουλιών, ζώων και λεπιδοπτέρων όπως αλεπούδες, σκίουροι, αγριογούρουνα, κουνάβια, χελώνες, χελιδόνια, αγριοπερίστερα, τσίχλες, πελεκάνους, κότες-πετεινούς, κοτσύφια, πελαργούς, ερωδιοί, τριζώνια και αηδόνια που ομορφαίνουν τα πρωϊνά μας και τα απογεύματά μας με μουσική. Επίσης κοντά στο κέντρο του νησιού άλλο ένα γνωστό χωριό είναι η Αγιάσσος. Αυτό το χωριό είναι γνωστό για τα κεραμικά του. Πηγαίνοντας ξανά ακόμα πιο νότια φτάνουμε στο Πλωμάρι και στα Βατερά που έχουν μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού μήκος 10χμ. Στο δυτικό άκρο της Λέσβου, το Σίγρι είναι ένα όμορφο ψαροχώρι με μια όμορφη μικρή παραλία και ένα κάστρο από τον 18ο αιώνα. Όχι μακριά από εκεί βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος που χρονολογείται 15 εκατομύρριων χρόνων. Τέλος, όχι μακριά από το Σίγρι, κάποιος θα βρει το χωριό της Ερεσσού. Η Ερεσσός είναι η γενέτειρα της Σαπφούς και του Θεόπραστου. Το λιμάνι του, η Σκάλα Ερεσσού, είναι ένα διάσημο θέρετρο με μια σαγηνευτική παραλία.

Η Λέσβος είναι μέρος για διακοπές, για ξεκούραση ή για ήσυχη εργασία. Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέψει την αλλαγή σκηνικού αν κάποιος θέλει να αποφύγει την "κλειστοφοβία". Έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα που είναι πιο εύκολο να οργανώσεις ταξίδι από εδώ για την Τροία ή να εξερευνήσεις την ακτογραμμή της αρχαίας Ιονίας.

 Back
to top